Skip to content

Fast fashion – Zece statistici despre fast fashion

Fast fashion - Zece statistici despre fast fashion Bianca Osvat - Despre sustenabilitate si design

Fast Fashion – Dacă ai intrat vreodată într-un magazin de pe stradă și ai ieșit cu o piesa nouă din cauză că ai dat peste o “ofertă irezistibila” atunci ai experimentat fast fashion. Vorbim despre tricouri care costă mai puțin decât o ceașcă de cafea, o ținută nouă pentru mai puțin decât meniul zilei sau chiar un bikini de 5 lei. E vorba de acele oferte care îți fac ochii să sclipească.

Din păcate, când te uiți la statisticele despre moda rapidă, devine clar cât de nesustenabilă este mai ales din punct de vedere social, cât și din punct de vedere al mediului.

Deci, ce este de fapt moda rapidă sau fast fashion?

„Moda rapidă” este o îmbrăcăminte ieftină, de obicei la modă, care ajunge de pe podium în magazin mai repede decât poți spune „este o idee bună?”.

Merriam Webster definește moda rapidă ca:

„O abordare a designului, creării și comercializării modelor de îmbrăcăminte care pune accentul pe punerea la dispoziția consumatorilor a ultimelor tendințe rapid și ieftin.”

Această abordare față de modă nu este gratuită. Iată zece statistici care ne pot deschide ochii în legătură cu fast fashion.

într-un articol anterior am discutat despre cum ne putem noi da seama daca o companie din industria fashion este sau nu sustenabila. Ca să consultați și acel articol puteti da click aici.

1. SUNT NECESARI 2.700 LITRI DE APĂ PENTRU PRODUCEREA UNUI TRICOU DE BUMBAC – statistici despre fast fashion

FAST FASHION FACT - BIANCA OSVAT

Aproape 20% din apele uzate la nivel mondial sunt produse de industria modei. Numai în 2015, industria modei a folosit 79 de miliarde de metri cubi de apă. Plantele precum bumbacul consumă mult apă, iar studiile arată că este nevoie de aproximativ 2.700 de litri pentru a produce un tricou din bumbac.

2. FENOMENUL FAST FASHION ESTE UNUL DIN CEI MAI MARI POLUATORI – statistici despre fast fashion

FAST FASHION FACT - BIANCA OSVAT

Multe rapoarte spun că fast fashion este a doua cea mai poluatoare industrie din lume. Indiferent dacă acest număr este sau nu corect, este de necontestat faptul că industria modei este responsabilă în mare măsura de poluarea globală.

Unele dintre cele mai poluate râuri din lume sunt umplute cu substanțe chimice aruncate de fabricile de textile. Prin procesul de fabricare a materialelor precum nylonul și poliesterul se eliberează o cantitate mare de oxid de azot, un gaz de 300 de ori mai rău decât dioxidul de carbon pentru încălzirea globală.

De asemenea, să nu uităm! până când hainele tale ajung la tine, au de parcurs un drum lung, lăsând în urmă o amprentă mare de carbon.

3. MILIOANE DE TONE DE DEȘEURI TEXTILE AJUNG ÎN DEPOZITE DE DESEURI ÎN FIECARE AN

FAST FASHION FACT - BIANCA OSVAT

Numai în Marea Britanie, aproximativ 300.000 de tone de îmbrăcăminte ajung în depozitele de deșeuri în fiecare an. Se estimează că această cantitate de îmbrăcăminte care ajunge în depozitele de deșeuri în fiecare an este în valoare de 140 de milioane de lire sterline ( 798 666 187).

Fundația Ellen MaCarthur raportează că în fiecare secundă un camion de gunoi cu materiale textile ajunge într-un depozit de deșeuri sau este ars .

4. MAI PUȚIN DE 1% DIN ÎMBRĂCĂMINTE ESTE RECICLATĂ ÎN ÎMBRĂCĂMINTE NOUĂ – statistici despre fast fashion

FAST FASHION FACT - BIANCA OSVAT

Conform acestui raport al Fundației Ellen MaCarthur, mai puțin de 1% din materialele folosit pentru producerea îmbrăcămintei este reciclă în haine noi. Acest fapt reprezentând o pierdere de materiale în valoare de peste 100 miliarde USD în fiecare an.

Până la 95% din materialele care ajung la depozitele de deșeuri în fiecare an ar putea fi reciclate. Reciclarea materialelor textile poate avea un impact mai mic asupra mediului decât crearea de noi materiale. De exemplu, utilizarea bumbacului reciclat economisește 20.000 de litri de apă pe kilogram de bumbac.

5. DURATA MEDIE DE VIAȚĂ A UNEI PIESE DE ÎMBRĂCĂMINTE ESTE DE DOAR 2 ANI – statistici despre fast fashion

FAST FASHION FACT - BIANCA OSVAT

În Marea Britanie, durata medie de viață a unei piese de îmbrăcăminte este de doar 2,2 ani. Extinderea acestei durate de viață cu doar nouă luni poate contribui la reducerea impactului asupra mediului. Suntem dependenți de cumpărături si haine noi. Rapoartele arată că britanicii dețin haine pe care nu le poartă în valoare de 10 miliarde de lire sterline.

6. INDUSTRIA MODEI ESTE RESPONSABILĂ PENTRU 10% DIN TOATE EMISIILE GLOBALE DE GAZE CU EFECT DE SERĂ – statistici despre fast fashion

FAST FASHION FACT - BIANCA OSVAT

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, industria modei consumă mai multă energie decât industria aviatică și maritimă la un loc. Este un lanț lung de aprovizionare și un consum ridicat de energie, toate acestea contribuind la aproximativ 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

7. PRIN SPĂLARE, HAINELE ELIBEREAZĂ MATERIALE MICRO-PLASTICE – statistici despre fast fashion

FAST FASHION FACT - BIANCA OSVAT

Multe haine sintetice, cum ar fi nailonul și poliesterii, sunt derivate ale plasticului. Ele reprezintă aproximativ 60% din materialele folosite pentru îmbrăcămintea noastră în întreaga lume. Când hainele sunt spălate, ele eliberează micro-materiale plastice care ajung în ocean și în lanțul nostru alimentar. Un studiu de la Universitatea din Plymouth sugerează că peste 700.000 de fibre micro-plastice ar putea fi eliberate odată cu fiecare spălare a hainelor.

8. 20% DIN DEȘEURILE DE PRODUCȚIE LA NIVEL MONDIAL PROVIN DIN SECTORUL DE TEXTILE SI CONFECȚII

FAST FASHION FACT - BIANCA OSVAT

Potrivit Close the Loop, 20% din deșeurile de producție la nivel mondial provin din sectorul de textile și confecții. Cantitatea deșeurilor produse de industria modei este gigantică, cu 15,1 milioane de tone de deșeuri textile generate în 2013 (raportate de NPR, de la Agenția pentru Protecția Mediului).

9. ÎN INDUSTRIA MODEI SE UTILIZEAZĂ 8000 DE PRODUSE CHIMICE SINTETICE

FAST FASHION FACT - BIANCA OSVAT

După cum a raportat Common Objective, în industria modei și a materialelor sunt utilizate aproximativ 8.000 de produse chimice sintetice. Se știe că multe dintre aceste substanțe chimice au consecințe negative asupra sănătății noastre. Substanțele chimice sunt utilizate în multe etape ale procesului de fabricație și pot ajunge adesea înapoi în alimentația noastră infiltrându-se în cursurile de apă dulce.

10. MODA RAPIDĂ VA AJUNGE O INDUSTRIE DE 1,65 TRILIOANE DE DOLARI PÂNĂ ÎN 2022

FAST FASHION FACT - BIANCA OSVAT

În ciuda efectelor devastatoare pe care le poate avea  industria modei, aceasta este în continuă creștere. Este pe cale să devină o industrie de 1,65 trilioane de dolari până în 2022. Este de amintit totuși că tot mai mulți comercianți privați fac eforturi pentru a deveni mai sustenabili. Însă efortul acestora nu este îndeajuns.

Sursa: https://goodonyou.eco/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *