Avem nevoie de modalitati usoare de a fi mai sustenabili.
Starea actuală a planetei noastre și a mediului înconjurător se înrăutățește în fiecare zi. Adevărul trist este că noi oamenii suntem de vină. Totuși, mai este timp să ne schimbăm. Fiecare dintre noi putem ajuta, fiind mai conștienți de obiceiurile și consumul nostru. Găsirea modalităților de a fi mai sustenabili în viața noastră de zi cu zi este un loc minunat pentru a începe.
Ce este sustenabilitatea?
Sustenabilitatea are două definiții:
1) Sustenabilitatea este capacitatea unei acțiuni de a fi susținută, suportă, validată sau confirmată.
2) Sustenabilitatea este calitatea de a nu dăuna mediului sau de a epuiza resursele naturale pentru a sprijini echilibrul ecologic pe termen lung.
Acestea merg mână în mână. Practic, întreaga premisă a sustenabilității este de a acționa conștient în moduri care pot fi susținute de-a lungul timpului fără a distruge planeta. Aflați mai multe despre ce este sustenabilitatea chiar aici.
O alta definiție a sustenabilității, probabil cea mai cunoscuta la nivel internațional este aceasta
It famously defines sustainable development as: development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.
Our Common Future, 1987
Sustenabilitatea înseamnă să ne satisfacem propriile nevoi fără să compromitem capacitatea generațiilor viitoare de a-și îndeplini propriile nevoi.
Pe lângă resursele naturale, avem nevoie și de socializare și resurse economice. Sustenabilitatea nu este doar ecologism. Înglobate în majoritatea definițiilor pentru sustenabilitate, găsim și noi preocupări privind echitatea socială și dezvoltarea economică.
Am cercetat modalități simple de a fi mai sustenabil și am vrut să le împărtășesc cu voi. Acestea sunt schimbări ușoare pe care toată lumea le poate face cu puțină dedicare, atenție, conștientizare și voință.
Dacă doriți pasi mai drastici de schimbare a stilului de viață, vă aplaud! Și va trebui, de asemenea, să găsiți o resursă mai aprofundată decât aceasta. Oricum, iată 59 de modalitati usoare de a fi mai sustenabil!
59 de modalitati usoare de a fi mai sustenabil
În bucătărie
1. Compostați resturile de alimente perisabile
Dacă nu aveți loc sau nu aveți nevoie de compost, găsiți o zonă împădurită pentru a împrăștia resturile de fructe și legume – creaturile locale vă vor iubi. Acest lucru reduce, de asemenea, introducerea resturilor perisabile în depozitele de deșeuri.
2. Informează-te despre să păstrezi corect produsele alimentare
Legume & fructe proaspete – depozitarea lor în mod corespunzător poate elimina/reduce risipa de alimente și este o modalitate excelentă de a fi mai sustenabil.
3. Păstrează ceapa în ciorapi pentru a le face să reziste mai mult
4. Păstrează cojile de ou pentru păsări
Multe specii de păsări consumă coji de ouă zdrobite. Acestea oferă calciu femelelor cuibăritoare și sunt folosite ca nisip în procesul de digerare a alimentelor în cazul păsărilor care mănâncă semințe și insecte.
5. Lăsați cuptorul deschis după utilizare pentru a încălzi aerul din bucatarie
6. Folosește un filtru de cafea reutilizabil
Dacă ești un iubitor de cafea, poți face ceașca de dimineață mai verde cumpărând un filtru de cafea reutilizabil în loc să Folosește unul în fiecare dimineață. CoffeeSock este fabricat din bumbac organic certificat, poate dura mai mult de un an și este compostabil.
7. Încearcă pods-urile refolosibile de cafea
Pentru a rezolva ambele probleme, cea a risipirii si a gustului statut de cafea, poți folosi pods-uri de cafea reutilizabile în care poți pune propria cafea măcinată.
8. Păstrează în mașină o ceașcă de cafea curată reutilizabila pentru când vrei sa cumperi cafea take-away
9. Reutilizează borcanele de sticla goale
Încearcă sa stochezi toate piulițele, șuruburile, șuruburile, cuiele și alte părți mici în borcane vechi de sticlă agățate de tavan. Poți înșuruba borcanele de căpriorii de lemn și apoi să păstrezi piesele în borcane transparente care se înșurubează doar în vârf. Alte idei includ depozitarea consumabilelor de birou, folosirea borcanelor ca distribuitor de săpun, recipient în realizarea propriilor lumânări etc.
10. Păstrați recipientele goale din plastic pentru a începe răsadurile sau pentru a stoca resturile alimentare
11. Păstrați resturi de legume sau carne pentru a vă face propria zeama de legume
12. Mănâncă produse sezoniere
Consumul de produse sezoniere este benefic pentru mediu în mai multe feluri. Consumul de alimente proaspete si neprocesate te ajută să îți alimentezi corpul cu alimente mai naturale. În plus, reduce cantitatea deșeurilor si ambalaje, de asemenea reduce emisiile de carbon ale fabricilor de alimente. Consumul de alimente neprocesate merge mână în mână cu mâncarea sezonieră.
13. Cumpără produse locale
Cumpărarea de produse locale este benefica pentru tine și pentru mediu. Găsește o piață cu produse locale sau un supermarket unde produsele sunt locale(de obicei acestea sunt marcate made in Romania, sau cu localitatea de unde provin)
14. Fă-ți propria gheață
15. Când înlocuiești ustensilele de bucătărie, cumpără obiecte din bambus sau silicon, nu din plastic
Resurse – 59 de modalitati usoare de a fi mai sustenabil
16. Înlocuiește becurile arse cu becuri LED
Becurile LED durează mai mult și consumă mai puțină energie decât becurile cu incandescență obișnuite. O altă opțiune populară de economisire a energiei și a banilor sunt becurile fluorescente compacte(sau CFL-uri).
17. Încearcă PaperKarma pentru a elimina email-urile nedorite
PaperKarma este o aplicație minunată care vă va scoate din listele de email de la companii de carduri de credit, companii de asigurări și multe altele. Vă introduceți adresa, Fă o poză a e-mailului pe care nu mai doriți să îl primiți, iar PaperKarma face restul.
18. Optează pentru notificări electronice (extrase bancare, facturi etc.)
19. Folosește imprimarea pe două fețe
Imprimantele obișnuite au o funcție de imprimare față-verso! Dacă nu știți cum să o utilizați pe imprimantă, căutați marca / modelul imprimantei și imprimarea față-verso pentru a afla cum.
20. Economisiți pungile și cutiile de cadouri pentru a le reutiliza
21. Folosește hârtia de la ziar sau hârtie maro pentru a împacheta cadouri în loc să Cumpără hârtie de ambalat
Reutilizarea pungilor de hârtie maro ca ambalaj pentru cadouri este mult mai sustenabilă decât cumpărarea de hârtie de ambalare nouă.
22. Etanșează ferestrele și ușile si nu uita sa izolezi pereții
Etanșarea și izolarea sunt două moduri relativ ieftine de a vă menține temperatura casei la un nivel conformabil, folosind energia existenta mai eficient.
23. Folosește perdele groase
Perdelele groase sunt o altă metoda de apărare excelentă împotriva aerului rece care adesea intra prin ferestre în timpul iernii. Aceasta este o modalitate ușoară de a preveni in mod eficient răcirea casei, pe lângă păstrarea intimității.
24. Repară aparatele stricate în loc să cumperi automat altele noi
Consumerism – 59 de modalitati usoare de a fi mai sustenabil
25. Obțineți un termostat programabil
Termostatele inteligente sunt un MUST. Practic, setați temperaturi pentru diferite momente ale zilei, astfel încât să Folosește doar atât combustibil/energie pentru încălzire cât este necesar. Nu ești acasă în timpul zilei? Setează termostatul să coboare automat la plecare dimineața și să se reîncălzească cu puțin timp înainte de a ajunge acasă.
Turbine eoliene cu energie alternativă
26. Întrebați compania dvs. de electricitate dacă puteți trece la energie verde
Sincer, nu am auzit niciodată de acest lucru până nu făcusem cercetări pentru acest articol. Aparent, unele companii de electricitate vă permit să comutați gratuit aprovizionarea cu energie la cea cu energie verde, la cerere.
27. Folosește săpun solid în loc de săpun lichid
28. Folosește bare de șampon (șampon solid) în loc de șampon lichid
Consultă acest ghid despre avantajele și dezavantajele șamponului solid și cum să alegi unul care funcționează pentru tine. https://www.biancaosvat.com/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-samponul-solid/
29. Încercă să nu te machiezi o săptămână pe lună (sau 2 zile pe săptămână)
Machiajul vine într-o mulțime de ambalaje. De asemenea ai nevoie de multe instrumente pentru al aplica, care vin și ele în ambalaj și trebuie curățate și înlocuite. Prin urmare se creează o mulțime de deșeuri din plastic. Provocați-vă să reduceți deșeurile obținute in urma machiajului sau a produselor cosmetice.
30. Folosește dischete reutilizabile pentru demachierea
31. Încercați absorbantele/tampoane reutilizabile / cupe menstruale
32. Folosește periuțe de dinți din bambus
33. Strângeți apa de duș în timp ce se încălzește cu o găleată (utilizați pentru plante, animale sau alte nevoi)
34. Reutilizați prosoapele de baie
Îmi schimb prosopul de baie în fiecare săptămână, ceea ce credeam (și cred în continuare) că este normal. Într-o zi a apărut subiectul frecvenței cu care facem dușul și schimbarea prosoapelor de baie (nu mă întrebați cum). Majoritatea celor din jurul meu au spus că fac duș în fiecare zi și folosesc de fiecare dată un prosop nou. Am fost șocată. Sincer, este o risipă să vă spălați prosoapele după o singură utilizare. Nu numai că folosiți mai multă apă, electricitate și detergent pentru a le spăla, dar distrugeți mai repede fibrele din prosoape.
35. Fă dușuri mai scurte
36. Folosește pungi reutilizabile
Cumparaturi – 59 de modalitati usoare de a fi mai sustenabil
37. Folosește pungi reutilizabile pentru fructe si legume
38. Cumpără în vrac atunci când este posibil
Atenție! Nu are sens să Cumpără în vrac dacă produsul este încă ambalat individual. Avantajele majore ale cumpărării în vrac sunt reducerea deșeurilor din ambalaje și economisirea de bani. Veți economisi bani indiferent dacă articolele în vrac sunt ambalate individual sau nu, așa că evitați articolele împachetate individual combinate într-un pachet mai mare.
39. Folosește propriile containere pentru a cumpăra în vrac
Pentru cereale, semințe și condimente vândute la kg în departamentul vrac, folosiți-vă propriile recipiente pentru a stoca ceea ce achiziționați. Fiecare magazin are propria politică cu privire la acceptarea containerelor personale, așa că întrebați înainte de a încerca. Va trebui să cântăriți recipientele înainte de a le umple.
40. Cumpără bere în recipiente de sticle
41. Cumpără haine de la magazinele second-hand
42. Pentru haine noi – Cumpără haine de calitate superioară în loc de modă ieftină și rapidă
43. Împrumută cărți din bibliotecă sau cumpără la mâna a doua
44. Creează-ți propriile produse de curățenie
Realizarea de produse de curățat de casă vă ajută să păstrați substanțele chimice dure din casa dvs.
45. Folosește bureți pe bază de plante
Acești bureți de unică folosință pe care îi folosim pentru a spăla vasele și a spăla baia sunt teribile pentru mediu, deoarece sunt fabricate din polimeri plastici.
46. Spălă hainele în apă rece atunci când este posibil
Energie & electronice – 59 de modalitati usoare de a fi mai sustenabil
47. Folosește-ți aparatele electronice cât mai mult
Gândește-te de două ori înainte de a cumpăra automat cel mai nou smartphone. Chiar ai nevoie?
48. Folosește un încărcător solar pentru dispozitivele tale electronice
49. Obțineți o bandă de alimentare „inteligentă”
Benzile de alimentare inteligente reduc alimentarea la prizele care au dispozitive conectate în timp ce nu sunt utilizate. Wifi și benzi de control controlate prin voce sunt obișnuite acum (super fantezie). Aflați mai multe despre ele în acest articol.
50. Folosește baterii reîncărcabile
Folosește un set de baterii reîncărcabile!
51. Păstrează un set portabil de tacâmuri la locul de muncă sau în mașină pentru a elimina necesitatea folosirii tacâmurilor din plastic
Tacâmurile din plastic de unica folosita au o durată de viață scurtă și nu prea pot fi reciclate. Dacă totuși ajungi să le utilizezi, păstrează-l pentru spălare și refolosire în viitor.
52. Folosește sticle de apă refolosibile
Când vine vorba de materialul sticlelor de apa refolosibile oțelul inoxidabil este preferabil sticlelor reutilizabile din plastic, deși orice este mai bun decât sticlele de plastic de unică folosință! Acesta este un mod foarte ușor de a fi mai sustenabil.
53. Evită paiele
Evitați cu orice preț paiele de unică folosință. La fel ca pentru sticlele de apă, oțelul inoxidabil este preferabil plasticului, dar orice este mai bun decât plasticul de unică folosință.
54. Evită polistirenul atunci când este posibil
55. Donează hainele vechi și alte obiecte în loc să le arunci
56. Alege facturile electronice sau chitanțe prin e-mail în loc de cele pe hârtie
57. Cultivați-vă propriile ierburi
Știu că ori de câte ori cumpăr ierburi, mănunchiurile în care vin sunt mult prea mari și ajung să irosesc ceea ce nu folosesc. Creșterea propriilor ierburi elimină risipa, vă poate economisi bani și vor fi cele mai proaspete ierburi pe care le puteți obține.
58. Începeți propria grădină de legume
Dacă nu ți-ai cultivat niciodată propriile legume, îți sugerez să găsești câteva cărți la biblioteca ta locală pentru a te începe. Pinterest este, de asemenea, un loc minunat pentru a găsi resurse gratuite.
59. Plantați plante native sau locale
Plantele native necesită mult mai puține resurse decât cele non-native, necesită mai puțină muncă pentru întreținere și ajută viața sălbatică locală.