Skip to content

Dieta sustenabila – 10 idei pentru o dieta mai sustenabila

10 idei pentru o dieta mai sustenabila – Ce mâncăm – de unde și cum este cultivat până la modul în care este preparat poate avea un efect uriaș asupra mediului. Dacă toată lumea ar fi un pic mai conștientă în ce privește alegerile lor alimentare, pământul ar fi recunoscător.

10 idei pentru o dieta mai sustenabila
Photo by Brooke Lark on Unsplash


Trecerea la un stil de viață sustenabil nu este o muncă ce o poți face peste noapte. Este nevoie de timp pentru a implementa modificările și a găsi o modalitate de a le face să se potrivească cu nevoile, timpul și resursele dvs. Am împărtășit deja câteva idei pe care le-am făcut sau la care lucrez pentru a avea o viată mai sustenabila, cum ar fi în baie / spălătorie sau în garderobă, dar această postare merge puțin mai departe.

1. Mănâncă local pentru o dieta mai sustenabila

10 idei pentru o dieta mai sustenabila
Photo by Lily Banse on Unsplash

Cumpărarea alimentelor cultivate local este o modalitate excelentă de a dezvolta obiceiuri alimentare mai sustenabile.


Acest lucru se aplică tuturor grupurilor alimentare și este un lucru la care ar trebui să lucrăm în mod constant. Încercați să obțineți mâncare dintr-o zonă cât mai apropriată posibil. Cu cât trebuie să călătorească mai puține alimentele noastre, cu atât impactul asupra mediului este mai mic.

Cumpărați din piața dvs. locală pentru produse cultivate local sau verificați livezile din apropiere care vând produse sau pe grupurile de Facebook cu comercianți. Chiar dacă faceți cumpărături la supermarket, produsele fabricate și cultivate în țara noastră vor avea mult mai puțini km de transport decât cele importate din străinătate.

2. Mănâncă mai puțină carne pentru o dieta mai sustenabila

10 idei pentru o dieta mai sustenabila
Photo by Lidye on Unsplash

MeatlessMonday a prins în întreaga lume și mulți oameni care doresc să mănânce mai sustenabil încearcă să-și reducă consumul de carne. Creșterea bovinelor contribuie enorm la emisiile de carbon și la poluare, astfel încât reducerea consumului de carne de vită poate avea un impact uriaș asupra mediului. Nu este nevoie să deveniți vegetarian, ci doar reducerea cantității de carne pe care o cumpărați în mod regulat vă va ajuta. Oh, și dacă cumpărați carne, asigurați-vă că este curată / fără hormoni.

Creșterea cărnii și a produselor lactate este una dintre cele mai grave amenințări pentru mediu, astfel încât consumul mai puțin de carne și lactate poate contribui la o dietă mai sustenabilă.


3. Mănâncă mai puțin lactate pentru o dieta mai sustenabila

10 idei pentru o dieta mai sustenabila

Acesta este un pas și mai îndepărtat și, deși nu m-am angajat niciodată într-o dietă vegană, am găsit modalități de a reduce consumul de lactate. Creșterea produselor lactate reprezintă aproape 25% din emisiile noastre de carbon, deci scăderea producției noastre de lapte sau găsirea unor modalități mai sustenabile de realizare ar putea fi un pas uriaș spre sustenabilitate. Deocamdată, experimentez cu înlocuitori de lapte și reduc cantitatea de brânză pe care o consum. Fiecare gest mic contează!

4. Prepară-ți tu produsele pentru o dieta mai sustenabila

A prepara singuri anumite alimente este o modalitate excelentă de a mânca mai sustenabil. Nu numai că înseamnă că știi exact ce conțin alimentele tale, dar mâncarea este și mai proaspătă, mai gustoasă și elimină o mulțime de emisii, ambalaje și deșeuri implicate în procesul de producție în masă. Începeți cu câteva opțiuni ușoare, cum ar fi biscuiți, bare de müsli, supe creme sau Sandwich-uri. Vă poate ajuta și să economisiți bani.

A-ți face propriile alimente este unul dintre cele mai ușoare lucruri de făcut pentru a-ți îmbunătăți obiceiurile alimentare sustenabile.


5. Cultivă-ți mâncarea pentru o dieta mai sustenabila

Cred că toată lumea este capabilă să cultive câteva lucruri în grădina/apartamentul lor, chiar dacă necesită puțină întreținere sau deloc. Să cultivi tu însăți este modalitatea supremă de a anula km de transport și de a avea de fapt un impact pozitiv asupra mediului prin plantarea unor plante în plus. Pomii fructiferi și grădinile vegetale complexe necesită uneori ani de zile, dar lucruri precum salata verde, spanacul, roșiile și castraveții sunt ușor și rapid de crescut. Ierburile sunt, de asemenea, un loc bun pentru a începe și majoritatea vor crește cu ușurință pe pervaz într-un bloc.

6. Cumpărați fără plastic

Reducerea deșeurilor de plastic este un subiect destul de fierbinte în acest moment. Pe lângă sursa de proveniența a alimentelor pe care le cumpărați, gândiți-vă la ambalajul pe care îl livrează. Magazinele care vând produse la vrac sunt excelente pentru a obține produse fără ambalaje de plastic și sunt adesea mai ieftine.


Dacă faceți cumpărături în supermarket, există și raioane cu produse vrac. Aruncați o privire și la opțiunile care vin în hârtie, carton sau sticlă, care sunt toate ușor de reciclat. Plasticul poate fi reciclat, dar doar de câteva ori înainte de a deveni inutilizabil, deci eliminați-l acolo unde puteți. Amintiți-vă că chiar și un singur ambalaj poate face diferența.

7. Cumpără produse organice pentru o dieta mai sustenabila

Pesticidele și spray-urile pot dăuna mediului, precum și populațiilor de insecte și animale sălbatice sau chiar sănătății umane. Pesticidele folosite vor diferi în funcție de cultură și zona în care au fost cultivate. Fiecare țară are reglementări diferite privind utilizarea pesticidelor și efectul acesteia asupra biodiversității. Cel mai simplu mod de a evita toate aceste probleme este de a cumpăra produse organice.

8. Mănâncă produse de sezon pentru o dietă mai sustenabila

Acesta este un lucru pe care este ușor de trecut cu vedere odată cu tot accesul la alimente pe care îl avem astăzi, este ușor să nu uităm ce crește chiar la nivel local într-o anumită perioadă a anului. Produsele de sezon și locale au și ele mai puțini km de transport la bord în comparație cu produsele importate.

9. Conservați alimente

O modalitate excelentă de a diversifica alimentația sezonieră, dar totuși de a face alegeri alimentare sustenabile, este conservarea alimentelor în sezon. Astfel, conservând aveți acces la o gamă mai largă de alimente pe tot parcursul anului. Cultivați o recoltă bună de roșii și faceți sos de roșii de casă pentru a avea sos de roșii proaspete în timpul iernii. Puteți să conservați și fructe, cum ar fi prune sau piersici, pentru un desert gustos, topping chiar și în afara sezonului. Pentru noi românii aceste obiceiuri vin destul de natural, însă pentru generațiile mai noi sau pentru cei care provin dintr-o alta cultură este ceva mai neobișnuit.

10. Compostați-vă deșeurile alimentare

O dietă sustenabilă continuă chiar și după ce ați mâncat mâncarea. Compostarea deșeurilor alimentare este un mod cu adevărat eficient de reducere a deșeurilor în gropile de gunoi. Compostul obținut este foarte bun și util pentru grădina dvs.

Majoritatea resturilor alimentare pot fi compostate și puteți adăuga chiar și lucruri precum hârtie și carton, muguri, rumeguș și resturi de cafea.

1 thought on “Dieta sustenabila – 10 idei pentru o dieta mai sustenabila”

  1. Pingback: TED Talks care te inspiră sa trăiești mai sustenabil - Bianca Osvat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *