Skip to content

Detergent de rufe natural din castane

Detergent de rufe natural din castane
Detergent de rufe natural din castane

Detergentul de rufe natural din castane este o alternativă la detergentul clasic. Castanele conțin saponină, un compus chimic precum cel aflat în săpun.

Castane în loc de Săpun

Nucile de săpun au fost folosite în India de generații întregi, pentru spălarea rufelor sau pentru igienă personală. Cunoscute și sub denumirea de nuci de spălat, nucile de săpun conțin saponină, o substanță ce se eliberează în contact cu apa caldă și acționează ca un detergent. Este un produs foarte economic, natural, biodegradabil și hipoalergen.  Cu toate acestea, nucile de săpun au devenit din ce în ce mai populare în Europa abia în ultimii ani. Din cauză că cererea în Europa a crescut, exportul extins de nuci de săpun a făcut ca nucile de săpun să devină prea scumpe pentru mulți nativi. Ca urmare, acum ei folosesc detergenți chimici care contribuie la poluarea apei, care este deja o problemă îngrijorătoare în India. În plus, aceste nuci trebuie livrate pe tot globul, lăsând o amprentă de carbon considerabilă.

Luând in considerare amprenta de carbon și efectul pe care aceste nuci îl au asupra mediului din India, realizez ca aceste nuci nu sunt chiar soluția la care speram. Sunt ok, sunt sustenabile dar pana într-un punct. M-am tot uitat pe internet și am găsit informații care spun că de fapt și castanele au proprietăți similare cu cele de săpun. Momentul nu ar putea fi mai perfect – frunzele acum devin roșii și poți găsi castane necomestibile întinse peste tot, pe toate trotuarele și în toate parcurile.

De ce funcționează?

Atât nucile de săpun cât și castanele conțin saponină, un compus chimic asemănător celui aflat în săpun (sapo este echivalentul în latină pentru săpun). Dacă putem face și lapte vegetal acasă de ce să nu ne facem si detergentul de rufe?

Cum funcționează?

Înfășurați 5 – 6 castane de stradă (nu trebuie confundate cu cele comestibile!) într-o bucată de pânză. Luați un ciocan și spargeți-le așa cum ați face cu niște nuci obișnuite.

Sau poți să fi profesionist și să folosești un blender mai puternic.

Dacă nu aveți niciunul dintre cele de mai sus la îndemână, pur și simplu folosiți cuțitul obișnuit de bucătărie. Totuși, cred că este mai periculos în acest fel deci vă rog să fiți atenți.

Următorul pas este să puneți castanele mărunțite într-un borcan și să adăugați o ceașcă de apă fierbinte. Lăsați preparatul să stea peste noapte.

Pana doua zi, apa ar trebui să se transforme și să aibă o textură asemănătoare cu laptele. Puteți folosi apoi lichidul strecurat așa cum ați face cu orice alt detergent lichid.

Detergentul lichid de rufe obținut din castane funcționează – rufele mele sunt curate și complet inodore. Dacă preferați să aibă un miros aparte, puteți folosi ulei de lavandă sau orice alt ulei esențial care vă place. Puteți păstra acest detergent de rufe în frigider până la o săptămână.

Castanele rămase pot fi compostate.

Dacă locuiți într-o zonă cu apă tare, ar trebui să adăugați un strop de oțet alb la substanța obținută. Chiar și uscate, ele încă funcționează bine deci puteți culege mai multe ca să aveți pentru următoarele luni.

Sfaturi

Ai nevoie de probabil 60 g la fiecare încărcare. Deci, dacă speli haine de 1-2 ori pe săptămână, trebuie să strângi 11 kilograme de castane pentru a avea suficient cât să te reziste până în toamna viitoare.

Cu cât spargi castanele mai mici, cu atât saponinele se vor dizolva mai repede în apă. Deci, dacă tăiați castanele într-un blender și folosiți apă clocotită, trebuie doar să așteptați 10 minute. Nu uitați să vă filtrați amestecul!

Dacă doriți să spălați haine albe ar fi mai bine să curățați castanele de coaja.. Probabil coaja nu va păta hainele albe dar e mai bine să previi.

Castanele mărunțite și uscate pot fi păstrate într-un borcan și folosite oricând doriți să spălați o încărcătură de haine, luați doar 60 g și adăugați apă fierbinte.

3 thoughts on “Detergent de rufe natural din castane”

  1. Pingback: 50 de modalitati usoare de a fi mai sustenabil in viata de zi cu zi - Bianca Osvat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *