Skip to content

Cum să evaluezi companiile din industria fashion

fast fashion

În acest articol ne propunem să discutăm despre cum să evaluăm comapaniile din industria fashion.

industria fast fashion
Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Sustenabilitate sau Greenwashing în industria fashion?

fast fashion
Photo by Karina Tess on Unsplash

Sustenabilitatea a devenit un instrument de marketing în ultimul timp și din păcate, nu fiecare companie este la înălțimea afirmațiilor pe care le face. Întrucât suntem bombardați cu atât de multe reclame, poate fi greu să ne dăm seama dacă o companie este autentică sau înflorește adevărul.

Am vrut să pun împreună acest ghid pentru a prezenta cele 7 etape pe care le puteți parcurge pentru a evalua brandurile de modă din industria fashion și să vedeți dacă acestea sunt întradevăr sustenabile sau ecologice.

Înainte de a continua, permiteți-mi să definesc mai întâi ce înseamnă pentru o companie să fie etică și sustenabilă sau să facă ceva numit Greenwashing. (voi explica și acest termen)

Etic: Acest termen înseamnă că lucrătorii sunt plătiți în mod echitabil și sunt tratați bine pe tot parcursul lanțului de aprovizionare/ de lucru. De asemenea, companiile ar trebui să evite maltratarea și testarea animalelor (și în general să evite produsele de origine animală) în procesul lor de producție.

Sustenabil: Acest termen se referă la minimizarea impactului asupra mediului, prin adaptarea producției și aprovizionării cu materiale. Companiile de modă din industria fashion, care se numesc sustenabile, ar trebui să:

  • Folosească eficient resursele (cum ar fi apa și textilele) și evitați substanțele chimice periculoase
  • Obțină materiale de înaltă calitate și ecologice care se pot descompune în mod natural (sau sunt reciclate)
  • Încurajeze consumatorii să cumpere doar ceea ce au nevoie

Ultimul punct este sever subapreciat în opinia mea, deoarece marketingul unei companii și obiceiurile noastre de consum sunt o parte importantă a sustenabilității. Nu este sustenabil să promovați sau să cumpărați tone de haine de care nu aveți nevoie, chiar dacă au fost confecționate din punct de vedere etic și sustenabil.

Când vine vorba de modă/ fashion, „etic” și „sustenabil” sunt, în de cele mai multe ori, termeni generali care înseamnă că compania își tratează bine lucrătorii și minimizează impactul asupra mediului pe tot parcursul procesului de producție. Acești doi termeni sunt utilizați destul de interschimbabil, deși înseamnă tehnic lucruri diferite. Cred că este de fapt bine că sunt termeni interschimbabili, întrucât nu cred că o companie poate fi cu adevărat etică fără a lua în considerare impactul asupra mediului. De asemenea, o companie nu poate fi sustenabilă fără a lua în considerare impactul uman.

Ce este Greenwashing în industria fashion?

industria fast fashion
Photo by Hipster Mum on Unsplash

Green washing este atunci când companiile se comercializează ca fiind ecologice, dar nu respectă aceste afirmații.

Câteva steaguri roșii care indică Greenwashing-ul sunt:

  • Ei nu spun nimic despre sustenabilitate: asta înseamnă că probabil nu există nimic bun de raportat, astfel încât compania trebuie evitată. Dacă ar fi luat măsuri semnificative în acest sens, probabil că le-ar folosi în marketing. (Din punct de vedere tehnic, o companie trebuie să pretindă că este sustenabilă pentru ca să facă greenwashing, dar am vrut să identific acest steag roșu al companiilor nesustenabile).
  • Se vorbește despre sustenabilitate, dar în termeni foarte vagi: nu este neobișnuit să vedem afirmații precum „suntem ecologici”, dar de multe ori nu există măsuri specifice care să susțină acest lucru.
  • Au doar câteva articole sau o linie specifică care este realizată în mod sustenabil: multe companii vor încerca să obțină un efect de „green halo” promovând articole selectate care sunt realizate din materiale sustenabile. Un exemplu în acest sens este colecția Conștientă a lui H&M, care ar putea fi o inițiativă drăguță, dar care nu schimbă modelul lor de afaceri.

Uneori poate fi greu de spus când o companie face Greenwashing, mai ales dacă marketingul lor este foarte bun. Așadar, iată cum puteți cerceta companiile și să vă dați seama dacă sunt cu adevărat sustenabile sau dacă nu.

Cum să cercetăm sustenabilitatea și etica unei companii și cum ne dăm seama dacă face Greenwashing

Căutați compania pe Good On You.

Unul dintre primele lucruri pe care îmi place să le fac este să văd dacă compania a fost evaluată de site-ul goodonyou.eco. Site-ul este un director al mărcilor de îmbrăcăminte populare și evaluează fiecare marcă pe baza a trei categorii: Oameni, Planetă și Animale. Practic, au făcut cercetări pentru dvs. și își rezumă concluziile în articole și pagini foarte ușor de citit. De asemenea, au o aplicație, ceea ce face mai convenabilă căutarea mărcilor.

Deși apreciez Good On You și consider că este o resursă excelentă, aș încuraja în continuare să faceți mai multe săpături dincolo de ea.

2. Verificați site-ul web al companiei.

Ce ați găsi pe site-ul unei companii care este de fapt sustenabil?

  • Materiale ecologice: descrierile produselor trebuie să enumere materialele naturale, organice sau reciclate.

 Printre țesăturile sustenabile populare sunt bumbacul reciclat / organic, cânepă, lenjerie, tencel, lyocell și econyl. Când aveți dubii, Google. Dacă materialele sunt fabricate din sticle de apă reciclate din plastic, este util dacă compania atestă că sticlele au fost folosite. Din păcate, unele companii de reciclare încearcă să convingă sistemul reciclând sticle de plastic neutilizate (este mai ușor decât colectarea și sortarea sticlelor uzate), apoi vând materialul către companii la un preț mai mare.

Măsuri specifice pentru sustenabilitate și etica muncii: nu este suficient să pretindeți că este sustenabil – trebuie să găsiți programe reale care să susțină aceste afirmații. Câteva exemple de măsuri specifice sunt:

  • Asigurarea faptului că lucrătorilor li se plătește un salariu pe tot parcursul lanțului de aprovizionare.
  • Interzicerea muncii forțate sau a copiilor și păstrarea în siguranță a fabricilor în conformitate cu normele locale.
  • Reinvestirea în comunitățile agricole, cum ar fi finanțarea școlilor locale.
  • Reciclarea apei în procesul de producție.
  • Folosirea ambalajelor 100% reciclate sau compostabile.
  • Folosirea țesăturilor sustenabile (așa cum am discutat) și a coloranților netoxici.

Transparența fabricii: listarea numelor și locațiilor fabricilor, plus partajarea fotografiilor fabricilor, poate fi o altă asigurare că compania este cu adevărat transparentă și are condiții de lucru sigure. Dacă compania este mai bine stabilită, acestea ar trebui să dea numele real al fabricii. Unele companii mai mici nu pot face acest lucru din motive de concurență, așa că rețineți acest lucru.

3. Diversitate și incluziune în industria fashion

O companie căreia îi pasă de etică va asigura, de asemenea, diversitatea și incluziunea. Aceasta înseamnă angajarea de directori și manageri care sunt de asiatici, indigeni și oameni de culoare sau au anumite dizabilități. Înseamnă, de asemenea, includerea acestor persoane în materialele lor de marketing, cum ar fi fotografiile site-urilor web și postările de pe Instagram. Sustenabilitatea este intersecțională, deoarece grupurile minoritare sunt cel mai afectate de poluare și condițiile de muncă periculoase. Dacă știți articole sau documentare bune despre rasă și sustenabilitate, vă rugăm să le trimiteți, pentru că vreau să aflu mai multe și să abordez acest subiect în conținutul viitor.

Cu toate acestea, dincolo de diversitatea rasială, companiile sustenabile ar trebui să includă in gama lor de produse și haine pentru toate tipurile de corp. Din păcate, acest lucru este analizat destul de mult și multe companii oferă doar dimensiuni până la XL. Este important să vorbim mai mult despre această problemă.

Un brand minunat care include toate dimensiunile este Girlfriend Collective, care realizează haine de antrenament din sticle de apă reciclate. Modelele lor sunt, de asemenea, diverse, în ceea ce privește rasa și dimensiunea. Recent, Girlfriend și-a lansat statisticile de diversitate în mișcarea #pullupforchange și s-a angajat să angajeze mai mulți angajați de culoare.

4. Analizează-le campaniile de socializare și marketing din industria fashion

De acolo, poate fi util să verificați materialele de marketing ale companiei, mai ales dacă acestea nu au certificate terțe. Accesați Instagram, Facebook, Twitter și poate chiar înscrieți-vă la lista lor de corespondență.

Ce să căutați:

  • Promovează produse noi sau vânzări tot timpul? Practic, încurajează consumul?
  • Vorbesc despre mai mult decât haine? Adresează/ Discută problemele importante ale modei, cum ar fi inițiativele de mediu, diversitatea și impactul asupra comunității locale?
diversity in fashion
Photo by Clay Banks on Unsplash

Patagonia este un bun exemplu de marketing cu mesaj sustenabil, deoarece încurajează oamenii să cumpere doar ceea ce au nevoie, să cumpere local și să repare ceea ce au deja.

e-mail patagonia încurajând clienții să cumpere doar de ce au nevoie Text: Suntem încântați să revenim la muncă, dar valorile noastre nu s-au schimbat. Ca întotdeauna, vă încurajăm să cumpărați doar ceea ce aveți nevoie, să cumpărați local atunci când este posibil și să reparați ceea ce dețineți deja.

5. Verificați noutățile recente legate de compania din industria fashion

De asemenea, îmi place să consult articolele de știri despre companie, deoarece acestea mă pot informa despre munca pe care o fac în comunități sau despre orice controverse. În aceste sens Everlane este un exemplu bun, din cauza recentei sale controverse de sindicat. Practic, au concediat un grup de angajați care planifica să se sindicalizeze. Și mai rău, au fost concediați în timpul pandemiei, când compania i-a liniștit pe toți că nu vor exista concedieri și, de asemenea, nu li s-a spus din timp – au descoperit doar când nu au putut să se conecteze într-o zi. Dacă există probleme legate de munca internă, cu siguranță acest lucru nu este de bun augur pentru etica muncii lor din străinătate.

6. Citiți recenziile produselor.

Un lucru important este dacă hainele sunt sau nu făcute să dureze – acesta este un semn destul de evident dacă unei companii îi pasă cu adevărat de sustenabilitate sau nu. Aș încerca să evit conținutul sponsorizat, deoarece oamenii sunt plătiți să vorbească despre companie, așa că va fi probabil mai bine sa căutați pe Google reviews. Puteți găsi mai multe discuții organice pe Reddit sau în grupurile de pe Facebook.

7. Contactați-i direct.

Dacă ați urmat toți acești pași și încă nu sunteți sigur, puteți merge oricând direct la sursă. Contactați compania prin e-mail sau DM și puneți-le câteva întrebări.

Iată un exemplu de șablon de e-mail:

Bună echipă [COMPANY],

Sunt interesat să achiziționez [PRODUCT NAME] de la compania dvs., dar vreau să mă asigur că susțin un brand care se aliniază valorilor mele. Practic, vreau să susțin un brand etic și sustenabil care să prețuiască diversitatea. Am făcut câteva cercetări, dar nu am găsit răspunsuri la următoarele întrebări. Te-ar deranja să le răspunzi pentru mine?

Iată ce vreau să știu:

  • Unde îți sunt făcute hainele? Sunt fabricile sigure și reglementate?
  • Cum vă asigurați că lucrătorii dvs. au plătit un salariu de trai în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare?
  • Ce măsuri aveți în vigoare pentru a vă reduce impactul asupra mediului? Aveți vreo certificare pentru produsele, țesăturile sau vopselele dvs.?
  • Care sunt statisticile dvs. privind diversitatea pentru directori, conducere și birourile dvs. corporative?

Mulțumesc anticipat și aștept cu nerăbdare răspunsul dvs.!

Cu stima,

[NUMELE DUMNEAVOASTRĂ]

Pe baza răspunsului pe care îl primiți sau a lipsei acestuia, probabil că ar trebui să aveți o idee mai bună dacă compania este etică sau nu. Dacă își iau timp pentru a explica măsuri specifice, este evident un semn bun, dar dacă trimit mesaje vagi, probabil că trebuie evitați.

Gânduri de încheiere

Vreau să subliniez că nicio companie nu este perfectă, dar ar trebui să încercăm să îi sprijinim pe cei care depun eforturi reale și autentice, sunt transparenți cu privire la neajunsurile lor și au un plan de îmbunătățire. Amintiți-vă, de asemenea, că a cumpăra la mâna a doua este întotdeauna mai bine decât a cumpăra produse noi, deoarece folosiți haine deja în sistem.

Dacă nu vă puteți permite îmbrăcăminte sustenabilă, să nu vă simțiți rău! Dacă trebuie să cumpărați haine de la companii fast fashion, puteți participa în continuare la mișcarea de sustenabilitate, luând în considerare consumul dvs. și tratându-vă bine hainele și reparându-le atunci când se rup.

Îmi dau seama că acest lucru poate fi destul de copleșitor, dar sper că l-am descompus într-un mod mai digerabil. Spuneți-mi dacă aveți întrebări, sugestii sau nelămuriri cu privire la acest subiect. Vă rog de asemenea să împărtășiți și orice sfat!

Dacă această postare ți-a fost de ajutor, ești binevenit să distribui linkul pe rețelele sociale.

Sursa: imperfectidealist.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *