Amprenta de carbon este o modalitate de a masura impactul nostru asupra incalzirii globale. Amprenta dvs. de carbon se bazeaza pe cantitatea de emisii de gaze cu efect de sera (GES) eliberate in atmosfera, ca rezultat direct al vietii de zi cu zi.
CE ESTE AMPRENTA DE CARBON
Amprenta de carbon reprezinta volumul total de gaze cu efect de sera (GG) rezultat din activitatea economica si umana de zi cu zi. Cunoasterea amprentei de carbon a unei activitati, care este masurata in tone de emisii de CO 2 , este importanta atunci cand vine vorba de luarea masurilor si lansarea initiativelor de reducere a acesteia la cel mai scazut nivel posibil. Totul incepe cu ceea ce face fiecare individ in fiecare zi.
De fiecare data cand calatoriti cu masina, incarcati telefonul mobil, porniti televizorul sau folositi masina de spalat si multe alte mii de activitati de rutina , lasati o urma de gaze care se acumuleaza in atmosfera si contribuie la incalzirea globala . Aceste emisii accelereaza schimbarile climatice , avertizeaza Organizatia Natiunilor Unite (ONU) in Obiectivele sale de dezvoltare durabila ( ODD ) si daca nu le neutralizam la timp prin decarbonizarea economiei si prin alte masuri, cum ar fi taxele de mediu , o lume mult mai inospitaliera este chiar dupa colt.
AMPRENTA DE CARBON din punct de vedere chimic
Acest indicator de mediu masoara atat emisiile directe, cat si indirecte de compusi precum metan (CH 4 ), oxid de azot (N 2 O), hidrofluorocarburi (HFC), perfluorocarburi (PFC), hexafluorura de sulf (SF 6 ) si, mai ales, cel mai abundent si cel mai important contribuitor la incalzirea globala din 1990: dioxidul de carbon (CO 2 ).
Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) spune ca concentratia de gaze cu efect de sera in atmosfera a atins un nivel record in 2019 si ca nivelurile actuale de CO 2 atmosferice sunt comparabile cu cele de acum mai bine de trei milioane de ani, cand termometrul terestru a marcat o temperatura cu aproximativ 3 ° C mai mare, iar nivelul marii a fost cu 10-20 metri mai mare decat in prezent. Potrivit Retelei globale de amprenta de carbon , pana acum amprenta de carbon nu a incetat sa creasca. De fapt, a crescut de unsprezece ori din 1961 si reprezinta acum 60% din impactul total al omului asupra mediului.
AMPRENTA PERSONALA DE CARBON
Amprenta dvs. personala de carbon este ceea ce produceti ca urmare a deplasarii, consumului, si utilizarii resurselor precum energia. ONG-ul de mediu The Nature Conservancy estimeaza ca fiecare locuitor de pe planeta produce in medie aproape patru tone de CO 2 in fiecare an, in timp ce in tari precum Statele Unite aceasta cantitate este de pana la patru ori mai mare pe persoana si pe an.
Nature Conservancy este de parere ca trebuie sa ne reducem amprentele de carbon la mai putin de doua tone pe an pana in 2050. Expertii spun ca acesta este cel mai bun mod de a ne asigura ca temperaturile inceteaza sa creasca si nu ating pragul de 2 ° C, care ar exacerba schimbarile climatice si le-ar transforma intr-o problema ireversibila.
AMPRENTA DE CARBON A FIRMELOR
La fel ca fiintele umane, companiile produc si gaze cu efect de sera in timpul productiei, transportului si consumului de energie. Amprenta corporativa masoara toate emisiile de GG de la companii si domeniul lor de aplicare, indiferent daca acestea sunt directe si controlabile sau nu.
In acest sens, companiile au de obicei optiunea de a reduce sau de a compensa amprentele de carbon. Cum? Imbunatatindu-si eficienta energetica , consumand energie de origine 100% regenerabila, deruland campanii de sensibilizare, investind in proiecte de mediu, platind taxe ecologice si cumparand tone de CO 2 pe piata internationala de emisii, printre alte optiuni.
AMPRENTA DE CARBON A UNUI PRODUS
Bunurile si serviciile de consum emit, de asemenea, gaze cu efect de sera inainte, in timpul si dupa ciclul lor de viata(perioada in care sunt folosite). Prin urmare, poluarea incepe cu obtinerea de materii prime, prelucrare, productie si distributie, pana la utilizarea si transformarea lor in deseuri care fie sunt refolosite, reciclate, fie se indreapta catre depozitul de deseuri. Amprenta de carbon a evenimentelor , cum ar fi concerte, spectacole sau evenimente sportive, printre altele, este de asemenea semnificativa, din cauza mai multor aspecte , cum ar fi transportul, consumul de energie, deseuri generate, etc.
CALCULATI-VA AMPRENTA DE CARBON
Exista numeroase instrumente gratuite, foarte simple, disponibile pe Internet pentru a va calcula amprenta de carbon personala in doar cateva minute. Calculatorul oferit de ONULink extern, se deschide intr-o fereastra noua. Ia in considerare aspectele casei – tipul de locuinte, dimensiunea, eficienta energetica etc. -, modul nostru obisnuit de transport si stilul nostru de viata, precum consumul de carne si produse locale sau gestionarea deseurilor alimentare si a deseurilor tehnologice .
Cunoasterea amprentei de carbon personale sau organizationale este utila din urmatoarele motive: va permite sa identificati si sa reduceti emisiile de GG, permite corporatiilor sa-si publice statisticile privind performanta de mediu, poate fi folosit ca informatie pentru a creste gradul de constientizare a costurilor de mediu si, practic, este un instrument eficient pentru managementul mediului si energiei.
AMPRENTA DE CARBON A ROMANIEI SI ROMANILOR
Romania contribuie la emisiile UE cu 2,6%. Polonia poleaza de peste 3 ori mai mult
Conform site-ului Cursdeguvernare.ro, intr-o analiza asupra poluarii in Romania s-au ajung la urmatorele numere si concluzii: „Romania a avut un volum GES de aproape 115 milioane de tone echivalent CO2, ceea ce reprezinta 2,6% din totalul emisiilor UE in 2017. De mentionat ca indicatorul include si aviatia industriala, nu si emisiile si absorbtiile rezultate din exploatarea terenurilor, schimbarea destinatiei terenurilor si silvicultura.
Volumul de emisii este de peste 8 ori mai mic decat cel al Germaniei si de 3,16 ori mai mic decat al Poloniei, conform datelor Agentiei Europene de Mediu.
Media globala este 4,8 tone per persoana, iar Romania a inregistrat in 2019 o medie de 4,09 tone pe locuitor.” – Analiză: Cât poluează, de fapt, România? Indicatorii pe 5 direcții de poluare, comparativ cu alte state de Mariana Bechir 2.3.2020
Daca vrei sa alfi mai multe despre cum poti sa iti reduci amprenta personala de carbon AICI
Surse: https://www.iberdrola.com/sustainability/carbon-footprint