Rezolutii Ecologice de Anul Nou
În fiecare an, oamenii fac rezoluții de Anul Nou pentru a-și îmbunătăți viața și pentru a face anul următor cel mai bun an de până acum.
Deși rezoluțiile obișnuite pentru noul an includ pierderea în greutate, o organizare mai buna a timpului sau învățarea unui nou hobby, rezoluțiile ecologice de Anul Nou sunt de asemenea, o idee minunată!
Un stil de viață mai ecologic și mai sustenabil va aduce beneficii mediului printr-o varietate de moduri, dar este posibil ca unii oameni să nu-și dea seama că va aduce beneficii și din punct de vedere economic.
Un stil de viată mai ecologic si sustenabil se învârte în jurul produselor reutilizabile. Aceste produse creaza mai puține deșeuri, reducând consumul de energie, prin urmare veți cheltui mai puțin și veți pierde mai puțini bani.
Rezoluțiile de Anul Nou mai sustenabile sunt o modalitate excelentă de a economisi bani și resursele planetei în același timp.
Cum să decideți rezoluțiile dvs. ecologice de Anul Nou
Înainte de face rezoluții de Anul Nou, este important să alegeți aceste rezoluții cu înțelepciune. Când alegeți rezoluțiile de Anul Nou, răspundeți la următoarele întrebări:
- De ce ai vrea să faci din asta obiectivul tău?
- Este importantă această rezoluție la nivel personal?
- Este posibil și realist pentru dvs.?
- Vei rămâne cu el indiferent cât de greu ar putea deveni?
Încercați tot posibilul pentru a continua cu rezoluțiile de Anul Nou, dar nu vă descurajați dacă devine inconfortabil! Este un proces de învățare atunci când începi să trăiești un stil de viață mai ecologic, mai ales când ești începător și totul este atât de nou.
1. O zi pe săptămâna fără carne- Rezolutii Ecologice de Anul Nou
A deveni vegan este o modalitate excelentă de a ajuta la salvarea planetei, dar nu toată lumea poate să facă acest lucru, fie din cauza convingerilor, a sănătății sau a preferințelor personale.
Cu toate acestea, reducerea consumului de carne este ceva ce toată lumea poate face doar prin renunțarea la consumul de carne o zi pe săptămână.
Există beneficii pentru mediul înconjurător atunci când consumați mai puțină carne, cum ar fi o amprentă mai redusă de carbon, mai puțina apa și combustibili fosili sunt consumați și se reduce cantitatea gazelor cu efect de seră. Există, de asemenea, beneficii pentru sănătate dacă consumi mai puțină carne.
2. Conduceți mai puțin anul acesta – Rezolutii Ecologice de Anul Nou
O altă modalitate excelentă de a reduce amprenta de carbon este de a conduce mai puțin mașina.
Faceți o rezoluție de Anul Nou să conduceți mai puțin si sa mergeți mai mult pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public atunci când destinația dvs. este aproape. Pentru locurile care sunt mai departe, încercați carpooling-ul.
3. Încercați compostarea – Rezolutii Ecologice de Anul Nou
În Anul Nou, începeți compostarea resturilor alimentare și a altor articole biodegradabile.
Compostarea are multe beneficii, iar compostul este esențial pentru persoanele care trăiesc un stil de viață zero waste.
Odată ce ceva a ajuns la sfârșitul ciclului său de viață, este o senzație minunată să îl aruncați în coșul de compost, știind că se va degrada în mod natural și va crea un material organic care vă va ajuta grădina.
4. Aveți grija de o grădină – Rezolutii Ecologice de Anul Nou
Începeți sa aveți grija de o gradina in noul an
Creșterea propriilor alimente are multe beneficii, precum economisirea banilor, consumul de fructe și legume mai proaspete și eliminarea ambalajelor din plastic.
O mulțime de magazine alimentare împachetează produse în plastic de unică folosință, așa că daca va construiți o grădina în nou an vă va ajuta să aveți o bucătărie mai puțin risipitoare.
5. Nu mai cumpărați obiecte din plastic de unică folosință – Rezolutii Ecologice de Anul Nou
Una dintre cele mai dificile rezoluții de Anul Nou, dar cu un potențial imens este să nu mai cumpărați materiale plastice de unică folosință.
De exemplu, spuneți nu plasticelor de unică folosință, cum ar fi învelișul de nailon, sacilor de plastic și paielor de plastic.
Totuși sa renunțam la plastic nu este foarte ușor pentru că trăim într-o lume în care plasticul este pretutindeni. Se folosește pentru ambalarea articolelor, conservarea alimentelor, fabricarea produselor, confecționarea hainelor, dar există si multe alternative ecologice.
6. Risipiți mai puține alimente în Anul Nou – Rezolutii Ecologice de Anul Nou
Risipa de alimente are un impact negativ asupra mediului, deoarece risipa de hrană din depozitele de deșeuri creează gaze cu efect de seră care compus din metan și dioxid de carbon.
Când risipiți alimente, înseamnă și că risipiți apa folosită pentru a o produce, precum și banii pe care i-ați cheltuit pentru a le cumpăra.
Am si eu o problema legata de risipirea resturilor alimentare și cred că se datorează lipsei de containere transparente și, prin urmare, nu văd și nu îmi amintesc ce mâncare mai există în frigider.
Plănuiesc să depozitez mâncarea în recipiente transparente în noul an pentru a ajuta la reducerea risipei de alimente și pentru a crea o bucătărie low waste.
7. Risipiți mai puțină apă – Rezolutii Ecologice de Anul Nou
Apa este o resursa pe care mulți dintre noi nu ne dăm seama că o risipim, mai ales în zilele noastre si in Romania.
Conservarea apei contribuie la conservarea mediului înconjurător, deoarece economisește energia necesară procesării, curățării și distribuției apei, ceea ce reduce poluarea și conservă resursele.
Câteva exemple de conservare a apei includ dușuri mai rapide, colectarea apei de încălzire și opțiunea de a folosi o mașină de spălat vase pe functia eco, mai degrabă decât de a spăla vasele cu mâna.
8. Împachetați cadourile într-un mod ecologic – Rezolutii Ecologice de Anul Nou
In noul an probabil veți cumpăra cadouri pentru familie și prieteni, pentru diferite ocazii, cum ar fi zilele de naștere, Ziua Îndrăgostiților, Ziua Tatălui și a Mamei, ceea ce înseamnă că poate fi necesar să le împachetati.
Cu toate acestea, hârtia tradițională de ambalat nu este de obicei reciclabilă, așa că ajunge doar să fie aruncată la gunoi.
Încercați sa împachetați cadourile pe care le dați anul acesta într-un ambalaj ecologic care poate fi reutilizat sau compostat.
9. Treceți la săpunuri, șampoane si balsame solide– Rezolutii Ecologice de Anul Nou
Trecerea de la ambalaje de săpun lichid din plastic la săpunuri solide este o rezoluție de Anul Nou foarte ușoară și ecologică, pe care puteți să o adăugați pe listă.
Șamponul și balsamul solid sunt o modalitate excelentă de a folosi mai puțin plastic acasă și într-adevăr nu necesită mult efort.
10. Începeți să cumpărați produse refolosibile- Rezolutii Ecologice de Anul Nou
Alegerea unor produse reutilizabile este una dintre cele mai bune modalități de a fi mai ecologici.
Produsele reutilizabile vă fac mai sustenabil, deoarece creați mai puține deșeuri.
De multe ori, lucrurile pe care le aducem în casa noastră nu sunt nici măcar reciclate sau reciclabile și ajung în depozitele de deșeuri sau în oceane inevitabil.
11. Înlocuiți daca puteți absorbantele cu aplicatoare din plastic- Rezolutii Ecologice de Anul Nou
Aceasta este o rezoluție de anul nou destul de ușor de respectat. În loc să cumpărați absorbante cu aplicatoare din plastic, cumpărați doar absorbante care au aplicatoare din carton/hartie. Acestea sunt de obicei sunt biodegradabile și prin urmare ajunge mai puțin plastic în oceane. Din păcate aplicatoarele de plastic se găsesc adesea în timpul curățării plajelor.
Daca vrei sa faci un pas mai departe și optează pentru o ceașcă menstruală (menstrual cup). Acest lucru poate fi puțin dificil dar merita efortul.
12. Alăturați-vă unor grupuri cu gânduri si interese similare- Rezolutii Ecologice de Anul Nou
Este un sentiment uimitor cand găsești o comunitate în care oamenii îți împărtășesc gândurile și convingerile.
Ceea ce am făcut recent este să mă înscriu pe o grămadă de grupuri ecologice, fără deșeuri și fără plastic pe Facebook.
Aceste grupuri sunt pline de oameni ca tine și mine care încearcă să salveze planeta creând obiceiuri mai bune.
Aceste grupuri vă permit să interacționați cu alți oameni, să puneți și să răspundeți la întrebări, să oferiți sprijin și să rămâneți motivați.
Faceți această idee simpla o rezoluție de anul nou; alăturați-vă unor grupuri care promovează un stil de viață ecologic.
Am si câteva exemple pentru voi, poate chiar sunteți deja parte din aceste grupuri :
13. Semnați petiții pe tot parcursul anului- Rezolutii Ecologice de Anul Nou
Semnarea petițiilor este o modalitate excelentă de a stimula schimbarea și de a crea un impact pozitiv. Petițiile sunt o modalitate excelentă pentru marile branduri de a auzi ceea ce dorim noi, în calitate de consumatori.
14. Fii un activist de mediu- Rezolutii Ecologice de Anul Nou
Există numeroase modalități prin care puteți contribui activ la salvarea planetei și la încurajarea schimbărilor:
- Creați petiții
- Organizați sau participați la inițiative de curățarea gunoiului din zone turistice
- Începeți un blog pentru a creste gradul de conștientizare
- Postați despre schimbări personale din viata de zi cu zi
15. Învățați cum să coaseți- Rezolutii Ecologice de Anul Nou
O altă rezoluție personală de Anul Nou, este sa învăț cum să cos. Cusutul este o modalitate excelentă de a repara singuri haine în loc să cumpărați articole noi de la un magazin.
Cusutul este, de asemenea, o abilitate sustenabilă importanta, deoarece puteți repara și modifica haine și alte materiale textile , ajutându-vă să fiți mai autosuficienți și zero waste sau low waste.
Există o mulțime de produse DIY low waste pe care le puteți crea pentru dvs. și casa dvs., doar cu niște cunoștințe de bază legate de cusut.
16. Cumpărați mai multe haine second hand- Rezolutii Ecologice de Anul Nou
Moda rapidă sau fast fashion este unul dintre cei mai mari factori de poluare, deci reducerea cantității haine achizitionare care provin de la mărci de modă rapidă este o modalitate excelentă de a reduce poluarea și de a reduce deșeurile textile din depozitele de deșeuri.
În loc să cumpărați haine noi pe tot parcursul anului, propuneți-vă in noul an sa cumpărați mai multe haine second hand.
Aceasta este si o rezoluție personală de-a mea. Intenționez să cumpăr mai multe haine din magazinele de second-hand, cu excepția sutienelor și a lenjeriei de corp, pentru că, ei bine, există limite.
17. Cumpărați numai de la mărci de îmbrăcăminte sustenabile– Rezolutii Ecologice de Anul Nou
Dacă îmbrăcămintea second hand simți ca nu ti se potrivește, încearcă sa faci cumpărături doar de la mărci de modă sustenabile in noul an.
Brandurile de modă sustenabile încetinesc industria modei, făcând o mare diferență în lume.
Aceste mărci de modă sustenabile utilizează materiale ecologice care nu dăunează mediului prin producția lor și care nu vor afecta planeta dacă ar ajunge într-un depozit de deșeuri. Materialele ecologice care nu dăunează mediului de obicei includ bumbac organic, Tencel, plastic reciclat și cânepă.
18. Construiește-ti o garderoba sustenabila – Rezolutii Ecologice de Anul Nou
Mergeți cu un pas mai departe și construiți-vă un dulap sustenabil în Anul Nou.
Construirea unui dulap sustenabil include cumpărături second hand și cumpărarea de la branduri de modă lentă, dar asta nu este tot.
O garderoba sustenabila inseamnă să ai grijă de îmbrăcăminte, să faci cumpărături mai puțin, să faci cumpărături la nivel local și multe altele.
Citiți sfaturile mele despre cum sa creați o garderoba sustenabila.
19. Cumpărați mai puține lucruri anul acesta – Rezolutii Ecologice de Anul Nou
Să cumpărați pur și simplu mai puține lucruri este o modalitate excelentă de a vă reduce amprenta de carbon și de a economisi bani.
Decluttering-ul are, de asemenea, beneficii pentru calitatea generală a vieții, făcându-l o rezoluție sustenabilă de Anul Nou, pe care să o adăugați pe listă.
Aceasta este și o rezoluție ușoară și destul de simplă de Anul Nou. Înainte de a cumpăra ceva, întrebați-vă dacă aveți cu adevărat nevoie de el și cumpărați doar lucruri care vă plac.
20. Petreceți mai mult timp în natură- Rezolutii Ecologice de Anul Nou
Petrecerea timpului liber în natura nu numai că îmbunătățește calitatea vieții in general, ci este, de asemenea, un memento al motivului pentru care adopți aceste rezoluții ecologice de Anul Nou.
21. Fii mai atent la colectarea selectiva a deșeurilor– Rezolutii Ecologice de Anul Nou
Deși pare o rezoluție simpla sau ceva ce faci deja, de mulat ori totuși când selectam deșeurile facem greșeli si îngreunam procesul de reciclare.
In noul an citește cu atenție regulile de reciclare si selectare a deșeurilor din orașul tău.
Cum sa iți respecți rezolutiile ecologice de Anul Nou
Odată ce ați decis rezoluțiile ecologice pentru noul an, cum va țineți de ele?
Majoritatea oamenilor își fac o lista cu rezoluții pentru noul an, dar cei mai mulți oameni nu le urmează sau renunță după ceva timp.
Motivul pentru care oamenii fac acest lucru este fie pentru că își propun prea multe sau pentru ca rezoluțiile nu au fost realiste.
Câteva sfaturi pentru a vă ajuta să respectați rezoluțiile din noul an:
- Notează-ți obiectivele și fă-le clare și specifice.
- Nu fi atât de dur cu tine însuți dacă o dai in bara o dată sau de două ori. Continuă să încerci!
- Încurajează-ți prietenii sau familia să vi se alăture cu unele dintre rezoluțiile dvs.
- Începeți noile obiceiuri ecologice unul câte unul pentru a reduce posibilele copleșiri.
- Păstrați un jurnal și urmăriți-vă progresul.
- Când aveți dubii, reamințiți-vă de ce faceți acest lucru.
- Recompensați-vă când ajungeți la cate o luna de respectare a rezoluțiilor!
Ce alte obiceiuri de viață ecologice adoptați în noul an? Lasă un comentariu cu lista ta de rezoluții! Mi-ar plăcea să le aud.
Păstrați aceste rezoluții ecologice de Anul Nou pentru referințe viitoare!
Achiziționarea de îmbrăcăminte sau incaltaminte second hand, duce la transmiterea unor grave boli de piele. Asta în ciuda spălării și dezinfectării prealabile.
Atâta timp cât în România nu se creează organe de specialitate și control în domeniul industriei alimentare, care să urmărească permanent și cu severitate maxima, cit de sănătoase sunt produsele alimentare, restul măsurilor sunt aproape inutile.
Buna Doru,
Legat de hainele second hand nu sunt convinsa ca e chiar asa. Eu port haine second-hand din copilarie si nu m-am confruntat cu boli de piele, de altfel nimeni din familia mea. Insa hai sa admitem ca exista acest risc.
Legat de celalate masuri cred ca oricat de mici si nesemnificative par la nivel de persoana, la nivel macro pot avea un efect considerabil, astfel ca eu incurajez orice act mic spre o lume mai curata si verde. Chiar si la nivel de educatie si psihic cred ca ne ajuta sa traim mai eco, mai frugali, mai verde. Iti multumesc mult de commentariu Doru, si iti doresc o zi frumoasa <3